Morgonrutiner diskuteras ofta flitigt. Gå upp tidigt och få mycket gjort. Tränar på morgonen för att få igång kroppen. Äta en ordentlig frukost. Inte äta någon frukost alls. Och så vidare. Det finns minst lika många morgonrutiner som det finns människor.

Min morgonrutin – din morgonrutin?

Ett populärt inslag i Youtube-kanalerna om produktivitet som jag följer är att beskriva sin morgonrutin. Morgonrutinen verkar i det närmaste vara en religiös företeelse och mycket som handlar om produktivitet har haft sitt avstamp i vad man hittar på under morgonen.

Min morgonrutin har under nästan hela mitt liv handlat om i princip en sak: Sova så länge som möjligt för att sedan klä på mig, borsta tänderna och packa väskan och vara utanför dörren inom 10 minuter. Frukost har jag nästan alltid tagit på vägen eller när jag kommit till jobbet/skolan. Det har alltid handlat om att kunna sova så länge som möjligt och det har inneburit att jag ofta kommit i princip nyvaken till jobbet och andra aktiviteter på morgonen/förmiddagen.

Förändringen kom på något sätt i samband med pandemin. Möjligheterna att göra mer på morgonen ökade då pendlingstiden på cirka 1 timme på morgonen försvann. Jag började skissa på en bra morgonrutin för att få en så bra start på dagen som möjligt. Mitt största misstag gjorde jag nog när jag försöka införa allt på en och samma gång – promenad/jogga/bra frukost/stretching/läsning o.s.v. Min ambition översteg helt klart förmågan att genomföra de gedigna morgonrutinerna jag strävade efter. Jag landade till sist i att ha en flexibel morgonrutin. Något som fungerar väldigt bra för mig.

Min morgonrutin

Idag är min morgonrutin väldigt enkelt och det är endast två saker jag ser till att göra varje morgon:

  1. Dricka vatten
  2. Duscha kallt

Ibland lägger jag till en promenad, eller lite morgonträning, kaffe, frukost, ingen frukost eller läsning. Jag insåg att jag inte ville ha för många måsten på morgonen (som egentligen är min minst produktiva tid) utan endast fokusera på ett fåtal saker.

Vakna tidigt

Att vakna tidigt brukar precis som med en riktigt gedigen morgonrutin vara förknippad med produktivitet, att vara effektiv och att få mycket gjort tidigt på dagen. Personligen har jag alltid haft svårt att gå upp tidigt och jag jobbar bättre på kvällarna än vad jag gör på morgonen. Att du just skulle bli mer produktiv bara genom att vakna tidigt är inget som jag tror på. Vi är olika och för vissa passar det bättre att sova lite längre på morgonen medan andra kan gå upp tidigare. Det handlar också om vilket jobb du har, hur din livssituation ser ut och helt enkelt vad som passar dig bäst som person. I grunden skulle jag säga att det viktigaste med din morgonrutin är hur mycket sömn du får. Se till att få tillräckligt med sömn utifrån dina behov så kommer du att må bättre.

Känner du att vakna tidigt skulle vara bra för dig och ditt liv så kommer här några verktyg som du kan använda dig av för att kunna vakna tidigare:

  1. Gör inga drastiska förändringar. Istället för att börja gå upp flera timmar tidigare än vad du brukar göra kan det vara en idé att börja med 20-30 min tidigare varje dag. På så sätt kommer motståndet att bli mindre och du får möjlighet att vänja din kropp vid tidigare morgonar.
  2. Lägg dig i tid! (tidigare). Du behöver fortfarande sova tillräckligt för att du ska kunna gå upp tidigt. Hur många timmar per natt du behöver för att inte vara trött dagen efter vet du bäst själv. Tänk på att nu när du ska börja gå upp tidigare bör du också gå och lägga dig tidigare.
  3. Snooza inte! Sätt larmet och lägg din mobiltelefon eller larmklocka långt ifrån sängen så du tvingas gå upp för att stänga av den. På så sätt minskar risken för att du snoozar plötligt har du sovit alldeles för länge. Det finns väckarklockor att köpa som skjuter iväg bitarna till ett pussel som du sedan måste lägga innan larmet slutar – kanske en idé om du är väldigt morgontrött?
  4. Belöna dig själv. Se till att du belönar dig själv när du går upp tidigt. Kanske ordnar du med en extra god kopp kaffe/te eller en god smoothie som du kan se fram emot när du vaknar. Eller om du bara vill krypa ner i soffan med en bra bok.
  5. Ta tillvara på extra tiden. Se till att du tar tillvara på den extra tiden som du får på morgonen genom att få en riktigt bra start på dagen. Rensa under alla e-post innan dina kollegor börjar jobba. Förbered dig inför dagen genom att jobba med dina egna personliga mål.
  6. Om inget fungerar. Testa att gå och lägga dig samma tid som vanligt med gå upp vid en tidigare tid. På så sätt kommer du bli tröttare tidigare på kvällen.

En framgångsrik morgon

Hur ser morgonrutinen ut för framgångsrika personer? Här följer ett urval över hur morgonrutinen ser ut för framgångsrika personer:

Tim Cook, VD för teknikföretaget Apple, vaknar klockan 03.45 varje morgon, läser e-post, tränar och tar en kaffe innan har beger sig till jobbet.

Dwayne ”The Rock” Johnson, skådespelare, är på gymmet innan klockan 04 på morgonen för att kunna vara på tå hela dagen.

Jack Dorsey, VD och medgrundare av Twitter, vaknar upp klockan 05 på morgonen för att meditera, tränar och dricka kaffe innan det är dags att bege sig till jobbet.

Jeff Bezos, Amazons grundare och tidigare VD, prioriterar att få 8 timmars sömn per natt och börjar ofta sin dag kring 7-8 på morgonen med att läsa nyheter och träna på löpband.

Jay-Z, rappare, vaknar klockan 8 på morgonen och börjar dagen med att springa på löpbandet.

Elon Musk, grundare av Tesla, Borring Company och SpaceX, går upp klockan 7 för att gå igenom kritiska e-post och kör sen sina barn till skolan, duschar och kör in till kontoret.

Genomgående känner jag personligen att framgångsrika personer skapar en morgonrutin som passar deras liv, arbete och fritid. Det handlar inte om att göra en specifik sak på morgonen som fungerar för alla (som tex att gå upp tidigt). Utan det handlar om att hitta det som fungerar för just dig.

Jag tror att rika och kända personer generellt kan ha en annan flexibilitet i sina rutiner kring morgonen än oss andra. Men tänk på att vi själva oftast kan påverka hur mycket tid vi ger oss själva på morgonen och vi kan hitta de redskap vi behöver genom att vara kreativa.

Värt att notera är att framgångsrika personer ibland kan starta sin morgon tidigt. Men det behöver inte alltid betyda att dom börjar jobba tidigt. Framgångsrika människor tenderar istället att jobba när det passar dom bäst. Oavsett om det är på morgonen, mitt på dagen, kvällen eller natten.

Sammanfattning

Vad som är en bra eller dålig morgonrutin är helt upp till dig. Mitt tips är att göra en plan. Se över hur mycket det är som du behöver förändra och sedan genomföra din plan stegvis om det är så att det är många saker som du vill ändra på. Försöker du göra allt på en gång är risken stor att det inte blir något alls. Istället kan du känna dig nöjd för varje steg du tar mot din nya morgonrutin.

Apa säger: Sömn är viktigt. Se till att sova ordentligt och sen tar du din morgonrutin därifrån.